home


Wat kunt U waarnemen als een konijn ziek is:
Herkent u een of meerdere van deze symptomen raadpleeg dan meteen uw dierenarts!

Bekende konijnenziektes:
De twee bekendste konijnenziekten zijn Myxomatose en VHD (Viral Haemorrhagic Disease). Beide ziektes kunnen worden overgebracht door muggen, vliegjes, vlooien en (in-) direct contact met de ontlasting van de dieren. Dit bijv. via uw schoenen, hond of kat na een wandeling in bos en duinen, maar ook via het gekochte hooi en stro worden overgebracht.

Preventief inenten is hier de oplossing voor!

Myxomatose:
Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus (Myxomavirus een virus behorend tot de pokkenvirussen). De verschijnselen van Myxomatose:
De tijd tussen de besmetting en de eerste ziekteverschijnselen bedraagt 2-7 dagen. Als de dieren eenmaal besmet zijn, is er weinig meer aan te doen en zijn de overlevingskansen erg klein.

Hoe je Myxomatose kan proberen te voorkomen:
VHD (Viral Haemorrhagic Disease):
De verschijnselen die een konijn met VHD vertoont, zijn vaak zeer dramatisch. Meestal gaan de konijnen plotseling dood, dus zonder echte ziekteverschijnselen. Als het verloop langzamer gaat kan je deze verschijnselen waarnemen:

Uiteindelijke krijgen ze bloederige neusuitvloeiing, gevolgd door de dood. De tijd tussen de besmetting en de eerste ziekteverschijnselen bedraagt 1-3 dagen. Als de dieren eenmaal besmet zijn is er niets meer voor hen te doen.

De enige echte bescherming: preventief inenten. De bescherming van VHD duurt hooguit 1 jaar.

Wanneer enten:
De ďaaneengesloten dierenartsen kring Den Haag en OmgevingĒ adviseerd de konijnen in het voorjaar tegen beide virusziekten te vaccineren. De enting kan het best herhaald worden aan het eind van de zomer, zodat uw dier het hele muggen/vlooienseizoen beschermd is (Van maart tot ver in het najaar). Jonge konijntjes kunnen vanaf 8 weken ingeŽnt worden. Een zwanger konijn kan alleen tegen VHD worden ingeŽnt, niet tegen Myxomatose. Na beide vaccinaties kan er soms een bult ontstaan na de enting. Meestal verdwijnt die vanzelf weer. Mocht de bult groter worden en niet weggaan, moet de dierenarts er even naar kijken en heeft het konijn er evt. een injectie voor nodig.