home


'Konijnen zijn geen groepsdieren.' 'Konijnen zijn aanhankelijker in hun eentje.' 'Konijnen vechten meestal met hun soortgenootje.'

Allemaal pijnlijke misverstanden!

Konijnen die hierdoor meer naar de mens toetrekken, hebben gebrek aan beter.. ze kwijnen letterlijk weg door in hun eentje te moeten leven, hoeveel aandacht het ook van de mens krijgt. Wie wil dit zijn kleine huisgenootje nou aandoen?

Konijnen zijn groepsdieren, het is daarom van groot belang dat zij een soortgenootje te vriend hebben om mee spelen, tegen aan te kunnen liggen, elkaar te wassen, enz… Wat is er nou leuker dan twee konijntjes samen vrolijk te zien rondhuppelen? Stel je eens voor, als mens in je eentje te leven, opgesloten in een kleine kamer voor de rest van je leven..

Nog een groot misverstand is dat konijnen ook met andere dieren goed kunnen opschieten. Konijnen kunnen alléén met konijnen communiceren. Vaak wordt er een cavia bij een konijn gezet. ‘Ze liggen altijd zo lief tegen elkaar aan, het zijn de beste maatjes’ wordt er vaak gezegd. Dit klopt niet. Deze twee totaal verschillende dieren zullen naar elkaar toe trekken omdat zij blij zijn om ‘iets’ te hebben om tegen aan te liggen of te wassen, maar verder leven deze dieren totaal langs elkaar heen. Beiden soorten leven in een grote groep. Het is heel onnatuurlijk en onprettig voor deze dieren om zonder soortgenootje te moeten leven.

Konijnen koppelen:

Elk konijn is, op welke leeftijd dan ook, te koppelen aan een soortgenootje. Natuurlijk gaan niet alle konijnen goed met elkaar. Net als mensen hebben ook dieren voorkeuren! Koppel nooit zonder enige voorkennis twee vreemde konijnen.. dit kan tot vervelende wonden leiden! De soort of grootte doet er niet toe. Een konijn is een konijn, maar verschillende geslachten of leeftijd kan soms wel een probleem geven.. Hieronder leest u daar meer over.

Het bij elkaar zetten van konijnen geeft meestal weinig problemen, als er maar genoeg leefruimte is.

Combinaties:
Ikzelf heb een groep konijnen van 3 gecastreerde rammen en 2 voedsters erbij. Dit gaat perfect, deze zijn zelfs allemaal op volwassen leeftijd aan elkaar gekoppeld.. terwijl ze vroeger wel vochten samen. Dus zeg nooit: nooit..

Let op: Een gecastreerde ram kan pas twee weken na de castratie bij een voedster worden gezet. Het sperma kan nog een tijdje na de castratie actief zijn en in die weken kan ook de operatiewond goed genezen.

Basis voorwaarden:

Zorg voor een ruime behuizing (bij voorkeur meer dan 4 vierkante meter.) met daarin de mogelijkheid dat de dieren zich voor elkaar kunnen ontwijken. Maak het hok goed schoon van te voren, zodat er zo min mogelijk territoriumgeurtjes aan zitten. Laat de kennismaking niet in het nachthok of kooi plaatsvinden maar in een grote ren, kamer of gang. (Het liefst neutraal terrein, waar beiden dieren nog nooit eerder zijn geweest). Begin hiermee aan het begin van de dag zodat er heel de dag tijd is om rustig te bekijken of het goed gaat. Haal de dieren alleen pas uit elkaar als er daadwerkelijk tot bloedens toe gevochten wordt. Ook al wordt er flink achter elkaar aangezeten, het is beter om ze hun gang te laten gaan, anders zal het de volgende keer weer vanaf vooraf aan gebeuren. Dit hoort bij de rangorde bepaling. Probeer pas in te grijpen als er wonden gaan vallen. Mocht het nou écht niet gaan, mag de moed nog steeds niet worden opgeheven. Een alternatief is om de dieren bijv. naast elkaar in een andere kooi te zetten zodat ze elkaar nog wel kunnen zien en ruiken. Probeer het na een paar dagen nog eens en laat ze steeds eventjes samen loslopen. Denk niet dat het meteen al na een paar uur helemaal goed gaat en sluit ze niet te snel samen op in een hok. Zet nooit zomaar een nieuw konijn in een andere groep, het dier zal niet geaccepteerd worden. Konijnen kunnen blijven vechten totdat het er een fataal wordt. Voor het vormen van een groep konijnen is het verstandig eerst afzonderlijke stelletjes van voedster + ram te maken en ze dan in een onbekend terrein te zetten.

Gewenning
Het uitgangspunt voor het bij elkaar zetten van konijnen is uiteindelijk dat de dieren gezelschap aan elkaar hebben en elkaar aanzetten tot activiteit. Een goed aan elkaar gewend stelletje ligt de hele dag tegen elkaar aan, wassen en likken elkaar (voor de kop en oren). Dan pas is het verschil goed te zien bij een enkel konijn: Men herkent de konijnen meestal niet terug. Voordat het zover is wordt er vaak een hoop strijd gestreden. Het kan voor de mens een teleurstelling zijn omdat het de eerste tijd eruit ziet alsof de konijnen elkaar helemaal niet leuk vinden. Het kan er nogal heftig aan toegaan waarbij het zaak is de konijnen niet uit elkaar te halen zolang ze niet rollebollend met verwondingen vechten. Het proces verstoren heeft geen zin, alleen als er één van de twee erg vermoeid raakt of soms in het nauw zit, kunt u met een plantenspuit met 1 harde straal de achtervolger even snel 1 maal flink bespuiten. Het geeft even adempauze. In een onbekend terrein zullen de problemen dus het minst zijn. In bekend terrein van de voedster zal zij haar territorium behoorlijk kunnen verdedigen, de ram is meestal in zijn territorium veel gastvrijer.

De ram heeft natuurlijk 1 doel: Paren met de voedster. De voedster heeft hier vaak geen zin in en zal de ram proberen te ontwijken. Het kan ook voorkomen dat de voedster boven op de ram wil. Twijfel dan niet aan het geslacht van het konijn, het heeft te maken met wie de baas en wie minder de baas is. Dus ook voedsters doen dat! Het kan zijn dat het paar gedrag de eerste dagen nogal sterk aanwezig is, maar dat zal uiteindelijk steeds meer afnemen. Het ene stelletje blijft het nog vaker doen, bij de ander zal het misschien nooit meer voorkomen. Soms kan er hierdoor wel paniek uitbreken. Als dat na een tijdje niet verminderd is het verstandiger de konijnen apart (wel naast elkaar) in een hok/kooi te zetten zoals staat bij basisvoorwaarden. De voedster zal de ram meestal wel snel zijn eigen gang laten gaan, het is ook mogelijk dat de ram op het kopje van de voedster gaat zitten, ondanks de castratie!

De eerste dagen tot weken is het een soort machtsspelletje: Soms mag de één niet in het hok, soms de ander weer niet en hetzelfde geld voor het eten. (Handig om de eerste tijd 2 bakjes neer te zetten) Later lost alles zich vanzelf op. Uiteindelijk is er verandering in de konijnen te zien en zullen ze elkaar steeds meer gaan opzoeken. Gaan ze tegen elkaar aanliggen en gaan ze elkaar wassen: Dan hebben ze elkaar gevonden!

Natuurlijk komt liefde op het eerste gezicht ook voor.. Meestal duurt een gewenning +- 2 weken. Uitzonderlijke gevallen kan het langer duren, zeker als de dieren in fasen aan elkaar gewend worden. Als bij een stelletje één van de dieren overlijdt, kan het overgebleven konijntje in een ernstige shock raken. Let goed op of het dier blijft eten en drinken en ga snel opzoek naar een nieuwe vriendje!

Aanvulling
In uitzonderlijke gevallen kan een koppeling soms niet lukken. Alle bovengenoemde situaties kunnen dan niet werken. De plek waar de konijnen worden samen gezet om te worden gekoppeld en ze gaan vechten, wekt heel veel stress op. Als ze vaker weer op die plek worden gezet kunnen ze zich per definitie die stress weer gaan herinneren en weer gaan vechten. Dat zal dan altijd zo blijven en zullen ze nooit eens kalmeren. Dan kan het helpen de konijnen op een andere (zeer) stressvolle plaats te brengen en zo dat zij het ‘bij elkaar gezet worden’ als minder stress zullen ervaren. Als groot voorbeeld wordt een autostoel genoemd. Zet de konijnen op de achterbank (met iemand erbij voor de veiligheid) en ga een eindje rijden. De konijnen zijn vaak erg gestrest in de auto, zodat dat ze naast elkaar gaan zitten voor bescherming. Zet de konijnen na deze autorit meteen op neutraal terrein bij elkaar voor zo’n 20 minuten. Gebruik een platenspuit met een harde straal voor als ze gaan vechten. Zij zullen hier in de eerste plaats niet zo van schrikken, maar ze zullen zich wel gaan wassen zodra het vechten stopt. Huisvest de konijnen daarna weer apart. Herhaal dit ritueel elke dag totdat er uiteindelijk niet meer gevochten wordt. Deze techniek wordt nauwelijks gehanteerd, maar is in de uiterste gevallen optie. Als wij 2 konijnen in een ren zetten (die elkaar niet mogen) en daarna weer willen oppakken, zien we dat deze tegen elkaar aankruipen. Dan kiezen ze de soortgenoot boven de grote vijand: De roofdier de Mens. Uiteindelijk hebben ze hun maatje toch nodig. Konijnen kunnen daarna zoiets hebben van: ‘Bedankt maatje, dat je me door deze enge periode hebt geholpen’ en echt waar, de kans dat ze elkaar daarna accepteren is veel groter. Probeer dit alleen in uiterste gevallen!

Koppelen bij het Knabbeltuintje
Bij ons kunt u ook uw konijn(en) laten koppelen. Dit kan uiteraard alleen als wij de plaats hiervoor hebben, want noodgevallen gaan natuurlijk voor. Ook kunt u uw konijn meenemen om hem/haar hier aan een van onze konijnen te laten koppelen. Mocht het uiteindelijk ook welke reden dan ook toch niet gaan, kunt u hem/haar altijd terug komen brengen. Heb je een voedster dan zal het altijd iets moeilijker zijn om haar te koppelen, want rammen zijn veel minder kritisch! Maar een goede kans van slagen is er altijd.

De koppeling in het knabbeltuintje verloopt als volgt:
U kunt met uw eigen konijn hierheen komen en wij laten die samen met het konijn dat u bij ons uitgekozen heeft in een neutrale ren zetten. We geven u informatie bij hun lichaamstaal. Welke reacties juist wel gunstig zijn of niet. Ze kunnen elkaar hevig verwonden in een gevecht, dus ze zijn echt op hun hoede als ze op onbekend terrein een onbekend konijn tegenkomen. Dan ontwikkeld zich een communicatie. Wie durft er eerst, wie doet wat eerst? Ze zullen op den duur een dominantie gaan bepalen, maar dat zal langer gaan duren dan waar wij tijd voor hebben als u langskomt. Wij zullen u zelf over de volgende stappen inlichten want u kunt doen wanneer u het konijn mee naar huis neemt. Vooral veel geduld hebben en niet te snel tussenbeiden komen! Heb niet te snel medelijden. Konijnen zijn geen mensen, ze hebben hun eigen taal. Een taal waarbij wel eens 1 of meerdere plukken worden uitgetrokken. Maar: Net als bij mensen moet soms stoeien of vechten duidelijkheid in de relatie brengen. Echte gevechten: Hard tegen hard waarbij echte verwondingen, waarbij 1 vechtende bol konijn ontstaat en er evt. gegild wordt door de konijnen: Dan moet je uiteraard zo snel mogelijk tussenbeiden komen en de dieren uit elkaar halen voor een behoorlijke tijd om het later ergens anders weer te proberen. Vaak proberen wij het dan met een ander konijn, omdat het lang gaat duren om zulke konijnen te koppen.

Thuis koppelt u op neutraal (voor uw konijn dus ook een onbekende plek!) verder. Dit gaat vrijwel altijd goed, maar mochten er toch dringende vragen zijn kunt u altijd contact opnemen.